Gyerekkoromban a karácsonyi készülődés legkellemesebb része az adventi naptár nyitogatása volt. Persze sosem volt türelmem egészen Karácsonyig várni, hogy megkaparinthassam a legnagyobb csokoládédarabot… 🙂 De így is kellemes ünnepi hangulatot teremtett és hiába bontogattam ki előre a meglepetéseket, esténként szívesen nézegettem a képeket a naptáron.

Nálunk csak a csokival töltött változat kapható, pedig a világ más országaiban többféle adventi naptár is létezik. Van amelyikben apró játékokat rejtettek el, van amiben mindenféle édességeket, van Lego változat is, sőt még a felnőttekre is gondolnak, mert olyan is van, amiben a kinyitott ablakocskák alatt szép képek vagy kedves idézetek találhatóak, vagy olyan, ami babaházra hasonlít. Határt csak a fantáziánk szabhat.

A magyar piac hiányosságait a legkönnyebben úgy orvosolhatjuk, ha magunk készítjük el az adventi naptárat, így azt tölthetünk bele, amit csak szeretnénk és olyan formát adhatunk neki, amilyet kézügyességünk és türelmünk enged.

[divider]

Az Adventi Naptár története

Az adventi naptár első ablakát advent első napján nyitjuk ki, és egészen karácsony napjáig, minden nap kinyitunk egy újabbat. Az “advent” elnevezés a latin “adventur” szóból ered, amelynek jelentése: érkezés.

Az Advent hagyománya a XIX. század elejére nyúlik vissza, amikor a vallásos protestáns családok minden nap húztak az ajtajuk elé egy krétavonalat egészen szentestéig. Egy holland múzeum szerint az első kalendáriumot 1851-ben készítették el. A korai adventi motívumok között ott voltak az adventi gyertyák, amelyekből huszonnégy darab volt, és minden nap meg kellett gyújtani egyet egészen december 24-ig.

A már említett múzeum a német származású Gerhard Lang-ot nevezi meg az első tömegesen gyártott adventi naptár megalkotójának. Lang az édesanyja által készített naptárból merített ihletet, aki annak idején édességeket fűzött egy kiszínezett kartonlapra. Az édességek helyett Lang apró kis kinyitható ablakokat tett rá, amik minden nap más képet takartak.

A német Sankt-Johannis nyomdának megtetszett Lang ötlete. És elkezdett olyan adventi naptárat gyártani, amelyek ablakai minden nap egy-egy bibliai idézetet rejtettek. Az adventi naptár töretlen népszerűségnek örvendett Németországban és szerte Közép-Európában egészen a második világháborúig, amikor a gyártókat arra kényszerítették, hogy hagyják abba a kalendáriumok gyártását, hogy több karton maradjon.

Az 1940-es évekre az adventi naptár átlépte az Atlanti-óceánt és meghódította az amerikai kultúrát is, ahol az első csokoládéval töltött adventi kalendáriumot az 1950-es évek végén dobták piacra.

[divider]

Hogyan készítsünk Adventi naptárat?

Interneten és könyvekben, újságokban jártam utána a témának és rengeteg megoldást találtam.

A legáltalánosabb, hogy készítsünk apró zsákokat és függesszük fel őket valahová. Ha időnk engedi készíthetünk hímzett zsákocskákat, de akár készen vásárolt “organza tasakokat” is használhatunk. Zsákok helyett használhatunk dobozkákat, papírtölcséreket, papírzacskókat… stb.

A bátrabb és ügyesebb hölgyek akár a képen látható csodálatos, kis farekeszes megoldást is elkészíthetik, de ezt kezdőknek semmiképpen nem ajánlom. 🙂

Aki végképp nem boldogul az ilyen feladatokkal, annak ajánlom figyelmébe a legelső linket. Ezen a weblapon gyors, egyszerű és egy kis fantáziával eredetivé és széppé tehető adventi naptár készítő módszert találtok:
http://kreativkozpont.hu/cikk/adventi-naptar-gyorsan-egyszeruen

Aki közepesen ügyes, van szépérzéke és türelme, az a következő oldalon nézzen szét:
http://gyermekszoba.blog.hu/2009/11/04/otletparade_adventi_kalendariumok
Remek ötletek, jópofa megoldások. A legtöbb változat elkészítésébe belevonhatjuk magát a gyermeket is. Jó móka lehet, ha a család együtt készíti a naptárat és talán még jobban fog örülni a gyerkőc, mikor kibontja az ajándékocskákat.
Az oldal egyéb aranyos csináld-magad ötleteket ad karácsonyra, érdemes alaposabban végigkattintgatni. 🙂

Ha inkább a hímzőtűhöz nyúlsz szívesebben, akkor egy kis letölthető “újságkivágással” kedveskedünk Neked: HimzettNaptarAKoszorun-2003PraktikaAdvent (Forrás: 2003 Advent – Praktika Magazin különszám)
Mivel Aman is és én is inkább a hímzésben vagyunk ügyesek, így Adventi Meglepetéseink között még akad majd keresztszemes minta.

Ha az ollóval, ragasztóval, tűvel és cérnával nem boldogulsz, de igazi konyhatündér vagy, akkor neked találták ki a mézeskalács naptárat: http://www.desszert.eu/mezeskalacs_adventi_naptar
Itt is érdemes tüzetesebben szétnézni! Mindenféle karácsonyi finomságokat találsz az oldalon a naptáron kívül is.

[divider]

Ha neked is vannak jó ötleteid, hozzászólás formájában megoszthatod velünk! 🙂

Ha valamelyikhez kedvet kaptál, és megcsináltad, szívesen vesszük ha megosztod velünk tapasztalataidat!